Celiakia wywołuje reakcję immunologiczną, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Przestrzeganie tej diety sprawia, że objawy choroby ustępują, a pacjent może funkcjonować jak osoba zdrowa. 🌼
Z okazji tego dnia mam dla Was przepis na chleb bezglutenowy, bogaty w wartościowe składniki zastępuje tradycyjne pieczywoPolecam spróbować!
Składniki:
płatki owsiane bezglutenowe lub płatki amarantusowe 1,5 kubka
siemień lniany 0,5 kubka
złocisty, zmielony siemień lniany 0,5 kubka
łuskany słonecznik 1 kubek
migdały lub pestki z dyni 0,5 kubka
sól morska lub himalajska 1 łyżeczka
ciepła woda 1,75 kubka
olej kokosowy 4 łyżki
syrop klonowy lub miód 1 łyżka
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Wodę, olej i syrop klonowy przelać do oddzielnej miski i wymieszać. Do grupy suchych składników przelać uprzednio przygotowany wodno-oleisty roztwór i dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 2 h. Po 2 h należy ponownie wymieszać składniki. Następnie masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez 60 minut.
Twój komentarz