Chrystyna Siwak
16 Maj

Przepis z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii 📅 To doskonała okazja, aby zwiększyć świadomość na temat tej choroby autoimmunologicznej o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu. 🧐❌

 

Celiakia wywołuje reakcję immunologiczną, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa. Przestrzeganie tej diety sprawia, że objawy choroby ustępują, a pacjent może funkcjonować jak osoba zdrowa. 🌼

 

Z okazji tego dnia mam dla Was przepis na chleb bezglutenowy, bogaty w wartościowe składniki zastępuje tradycyjne pieczywo🍞Polecam spróbować!⬇

 

Składniki:

☑️płatki owsiane bezglutenowe lub płatki amarantusowe 1,5 kubka

☑️siemień lniany 0,5 kubka

☑️złocisty, zmielony siemień lniany 0,5 kubka

☑️łuskany słonecznik 1 kubek

☑️migdały lub pestki z dyni 0,5 kubka

☑️sól morska lub himalajska 1 łyżeczka

☑️ciepła woda 1,75 kubka

☑️olej kokosowy 4 łyżki

☑️syrop klonowy lub miód 1 łyżka

 

Przygotowanie:

👉Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Wodę, olej i syrop klonowy przelać do oddzielnej miski i wymieszać. Do grupy suchych składników przelać uprzednio przygotowany wodno-oleisty roztwór i dokładnie wymieszać. Odstawić na min. 2 h. Po 2 h należy ponownie wymieszać składniki. Następnie masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez 60 minut.

Twój komentarz




POKAŻ