Chrystyna Siwak
02 Luty

DOMOWE GRAHAMKI

Przepis na 9 sztuk.

1 bułeczka to 209 kcal 🙂

 
 
Składniki:

Drożdże - pół kostki (50 g)

Cukier - 1 łyżeczka (5 g) 

Mąka pszenna - 450 g 

Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 g)

Otręby pszenne - 50 g 

Sól - 1 łyżeczka (6 g)

Woda - 250 ml (250 g)

 
 
 
 
 

Przepis:

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i ciepłą wodą (ok. 35-40 stopni). Dodać mąkę, sól, otręby i olej. Wyrobić ciasto i zostawić na 15 min do wyrośnięcia. Z ciasta uformować 8 bułeczek, przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.

 

 

 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ