Chrystyna Siwak
16 Sty

NADZIEWANE ROLADKI DROBIOWE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

  

Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami

Filet z kurczaka - 1 sztuka (230 g)

Serek śmietankowy - 2 łyżki (40 g)

Suszone pomidory w oleju - 2 sztuki (20 g)

Szynka parmeńśka - 2 duże plastry (40 g)

Sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła - 1 łyżeczka (3 g)

 

Kurczaka przekroić na 2 kotleciki, przyprawić i lekko rozbić tłuczkiem. Pomidory suszone posiekać drobno nożem i wymieszać z serkiem. Mięso posmarować pastą, zawinąć w rulon, a następnie owinąć w szynkę parmeńską. Spiąć wykałaczką aby się nie rozwinęło. Mięso wyłożyć na blasze i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20-30 min.

 

Puree ziemniaczano-marchewkowe

Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki (1,5 g)

Marchew - 1 duża sztuki (150 g)

Masło - 3 łyżeczki (15 g)

Ziemniaki - 3 średnie sztuki (300 g)

 

Ziemniaki i marchew obrać i ugotować w wodzie. Ugotowane przełożyć do naczynia i ugnieść na puree dodając masło, sól i gałkę.

 

Sałatka ze świeżych warzyw z jogurtem

Cebula - pół małej sztuki (25 g)

Ogórek - 1 sztuka (100 g)

Pomidor - 1 sztuka (130 g)

Sałata - 4 liście (20 g)

Jogurt naturalny - 4 łyżki (100 g)

Sól - szczypta

Pieprz czarny mielony - szczypta

Przyprawa bazylia - 1 łyżeczka 

 

Warzywa pokroić w kostkę. Dodać jogurt naturalny i przyprawy. Wymieszać.

Twój komentarz




POKAŻ