Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami
Filet z kurczaka - 1 sztuka (230 g)
Serek śmietankowy - 2 łyżki (40 g)
Suszone pomidory w oleju - 2 sztuki (20 g)
Szynka parmeńśka - 2 duże plastry (40 g)
Sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła - 1 łyżeczka (3 g)
Kurczaka przekroić na 2 kotleciki, przyprawić i lekko rozbić tłuczkiem. Pomidory suszone posiekać drobno nożem i wymieszać z serkiem. Mięso posmarować pastą, zawinąć w rulon, a następnie owinąć w szynkę parmeńską. Spiąć wykałaczką aby się nie rozwinęło. Mięso wyłożyć na blasze i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20-30 min.
Puree ziemniaczano-marchewkowe
Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki (1,5 g)
Marchew - 1 duża sztuki (150 g)
Masło - 3 łyżeczki (15 g)
Ziemniaki - 3 średnie sztuki (300 g)
Ziemniaki i marchew obrać i ugotować w wodzie. Ugotowane przełożyć do naczynia i ugnieść na puree dodając masło, sól i gałkę.
Sałatka ze świeżych warzyw z jogurtem
Cebula - pół małej sztuki (25 g)
Ogórek - 1 sztuka (100 g)
Pomidor - 1 sztuka (130 g)
Sałata - 4 liście (20 g)
Jogurt naturalny - 4 łyżki (100 g)
Sól - szczypta
Pieprz czarny mielony - szczypta
Przyprawa bazylia - 1 łyżeczka
Warzywa pokroić w kostkę. Dodać jogurt naturalny i przyprawy. Wymieszać.
Twój komentarz