Chrystyna Siwak
02 Wrze

SERNIK ARBUZOWY NA ZIELONYM SPODZIE

    

Biszkopt 

Jajo - 4 sztuki (200 g)

Ksylitol - 12 łyżek (120 g)

Mąka pszenna/jaglana/orkiszowa - 1 szklanka (150 g)

Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)

Szpinak mrożony - 1 talerz (100 g)

 

Masa arbuzowa 

Arbuz - 1000g

Galaretka truskawkowa (najlepiej bez cukru) - 2 opakowania (150 g)

 

Masa serowa 

Ksylitol - 10 łyżek (100 g)

Twaróg sernikowy półtłusty - 1 wiaderko (1 000 g)

Woda - pół szklanki (110 g)

Żelatyna - 2 łyżki (20 g)

 

Przepis:

Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z ksylitolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na zastygłą warstwę serową. Przełożyć do lodówki do stężenia.

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę z ksylitolem, pozostawić do ostudzenia. Wymieszać z twarogiem trzepaczką i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ