Biszkopt
Jajo - 4 sztuki (200 g)
Ksylitol - 12 łyżek (120 g)
Mąka pszenna/jaglana/orkiszowa - 1 szklanka (150 g)
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)
Szpinak mrożony - 1 talerz (100 g)
Masa arbuzowa
Arbuz - 1000g
Galaretka truskawkowa (najlepiej bez cukru) - 2 opakowania (150 g)
Masa serowa
Ksylitol - 10 łyżek (100 g)
Twaróg sernikowy półtłusty - 1 wiaderko (1 000 g)
Woda - pół szklanki (110 g)
Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
Przepis:
Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z ksylitolem, dodać szpinak i wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Miąższ zblendować oddzielając w miarę możliwości pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. Masę pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na zastygłą warstwę serową. Przełożyć do lodówki do stężenia.
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę z ksylitolem, pozostawić do ostudzenia. Wymieszać z twarogiem trzepaczką i przełożyć na wystudzony biszkopt. Przełożyć do lodówki do stężenia.
Twój komentarz