Chrystyna Siwak
23 Sier

BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE BROWNIE

    Całe ciasto ma 1999 kcal

1 kawałek - 250 kcal (dzieląc na 8 kawałków) 

Masa brzoskwiniowa 

Brzoskwinia - 4 średnie sztuki (480 g)

Galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania (150 g)

Jogurt skyr naturalny - 1 kubek (150 g)

Serki Kvarg brzoskwiniowe (Biedronka) - 2 kubki (400 g)

 

Spód brownie 

Czekolada gorzka - pół tabliczki (50 g)

Jajo - 2 sztuki (100 g)

Ksylitol - 5 łyżek (50 g)

Masło - 1/4 kostki (50 g)

Mąka pszenna/jaglana/orkiszowa - 5 płaskich łyżek (50 g)

Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)

 

Przepis:

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. Masło zmiksować z ksylitolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Twój komentarz




POKAŻ