Chrystyna Siwak
13 Kwie

PLACUSZKI JOGURTOWE Z WIŚNIAMI

Składniki na 2 porcje:

Jajo - 2 sztuki (100 g)

Jogurt naturalny - 1 kubeczek (200 g)

Jogurt skyr naturalny - 1 kubek (150 g)

Ksylitol - 4 łyżki (40 g)

Mąka jaglana/owsiana/pszenna - pół szklanki (65 g)

Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 g) - do smażenia 

Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (4 g)

Wiśnie świeże/mrożene - 1 szklanka (150g)

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie wydrylować i zasypać połową ksylitolu, wymieszać. Odstawić na chwilę i lekko rozgnieść aby puściły sok. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jaja, dodać resztę ksylitolu i jogurt. Masę wymieszać i smażyć placki na oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wyłożyć na talerz, udekorować skyrem i wiśniami.

 

Twój komentarz




POKAŻ