Chrystyna Siwak
30 Marz

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Galaretka owocowa - 1 paczka (40 g)

Herbatniki pełnoziarniste (np. Biedronka) - pół opakowania (125 g)

Masło - 1/4 kostki (50 g)

Jogurt skyr/naturalny -2 kubki (300 g)

Ksylitol - do smaku, u mnie 5 łyżek (40 g)

Ser twarogowy półtłusty - 4 opakowania (1 kg) lub 1 twaróg z wiaderka

Woda - 1 szklanka  (220 g)

Truskawki - 2 szklanki (300 g)

Sposób przygotowania:

Twaróg, ksylitol i jogurt skyr zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i połowę dodać do masy serowej, wymieszać. Kilka truskawek zblendować z resztą galaretki. Herbatniki rozgnieść z ugnieść z miękkim masłem. Na dno naczynia wyłożyć spód z herbatników i ugnieść ręką na płąsko. Na to wylać masę serową i schować do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wylać galaretkę z truskawkami . Resztę truskawek pokroić i udekorować ciasto. Schłodzić w lodówce. 

Twój komentarz




POKAŻ