Chrystyna Siwak
30 Marz

ROLADKI SZPINAKOWE Z ŁOSOSIEM

Składniki:

Jajo - 4 sztuki (200 g)

Łosoś wędzony - 1 opakowanie (100-150 g)

Mąka jaglana/orkiszowa/pszenna - 3 łyżki (40 g)

Mleko - 2 łyżki (20 g)

Masło - 2 łyżeczki (10 g)

Otręby pszenne - 3 łyżki (12 g)

Serek śmietankowy/chrzanowy/czosnkowy - pół opakowania (75 g)

Sól - szczypta (0,2 g)

Szpinak rozdrobniony - pół opakowania (200 g)

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą, dodać do nich rozmącone żółtka oraz rozmrożony i odsączony z wody szpinak, mąkę i otręby. Przyprawić do smaku. Blaszkę nasmaroaż masłem i wlać masę. Piec w 180 stopniach około 15-20 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu posmarować serkiem. Z jednej strony położyć łososia, zwinąć jak roladę. Pokroić na 2 cm kawałki.

Twój komentarz




POKAŻ