Chrystyna Siwak
19 Wrze

Sernik wiedeński z czekoladą i malinami

Ser twarogowy półtłusty - 1kg

Jajo - 4 sztuki

Sól - 1 szczypta

Budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy) - 1 paczka

Ksylitol - 150 g

Masło - 100 g

Czekolada gorzka - 1 tabliczka

Mleko - 4 łyżki

Maliny - 1 szklanka 

Żółtka ubić z masłem i ksylitolem. Dodać twaróg i zblendować na gładką masę. Następnie dodać proszek budyniowy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę wymieszać delikatnie z masą serową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około godzinę. Gdy sernik się upiecze nie wyjmować go jeszcze z piekarnika i lekko ostudzić otwierając drzwiczki. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka. Schłodzony sernik posmarować polewą i udekorować malinami. Schłodzić w lodówce.

Twój komentarz




POKAŻ