Chrystyna Siwak
07 Paź

Placki z cukinii z sosem tzatziki

Składniki na 1 porcję:

 

Placki z cukinii

- cukinia – 300 g, pół sztuki

- jajko – 50 g, 1 sztuka

- koper – 15 g, 3 łyżeczki

- mąka pszenna – 36 g, 3 płaskie łyżki

- oliwa z oliwek – 10 g, 1 łyżka

- otręby pszenne – 10 g, 2 łyżki

- sól pieprz – 2 g, 1 łyżeczka

Sos tzatziki

- jogurt naturalny – 50 g, 2 łyżki

- koper – 4 g, 1 łyżeczka

- ogórek – 50 g, 1 mała sztuka

- ser feta – 15 g, 1 plaster

- sól, pieprz – 0,3 g, szczypta

 

Sposób przygotowania:

 

Cukinie umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię ułożyć na sicie i przyciskając, odsączać z soku. Jajko roztrzepać z mąką i otrębami, dodać cukinię, koperek i przyprawy. Wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię nasmarować oliwą i nakładać cienkie porcje masy. Smażyć z obu stron. Placki podawać z sosem. 

Ogórka zetrzeć na tarce o małych oczkach o odsączyć z nadmiaru wody. Fetę rozgnieść z jogurtem, dodać posiekany koperek i startego ogórka. Przyprawić solą i pieprzem. 

Twój komentarz




POKAŻ