Sos tzatziki
- jogurt naturalny – 50 g, 2 łyżki
- koper – 4 g, 1 łyżeczka
- ogórek – 50 g, 1 mała sztuka
- ser feta – 15 g, 1 plaster
- sól, pieprz – 0,3 g, szczypta
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię ułożyć na sicie i przyciskając, odsączać z soku. Jajko roztrzepać z mąką i otrębami, dodać cukinię, koperek i przyprawy. Wymieszać. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię nasmarować oliwą i nakładać cienkie porcje masy. Smażyć z obu stron. Placki podawać z sosem.
Ogórka zetrzeć na tarce o małych oczkach o odsączyć z nadmiaru wody. Fetę rozgnieść z jogurtem, dodać posiekany koperek i startego ogórka. Przyprawić solą i pieprzem.
Twój komentarz