Chrystyna Siwak
23 List

TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej,
1 jajko,
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na farsz:
200 szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
8 szt. suszonych pomidorów
2 łyżki oleju
sól, pieprz
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
100g tartego sera mozzarella


Sposób przygotowania:
Wykonać ciasto przez wymieszanie mąki, proszku do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Twój komentarz




POKAŻ