Chrystyna Siwak
22 Paź

FRYTKI Z BATATÓW Z KREWETKAMI I DIPEM CZOSNKOWYM

Frytki z batatów:
Batat 220g
Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
Przyprawa tymianek

Przepis:
Bataty dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez 15 minut, następnie włączyć funkcję grilla i podpiekać jeszcze przez 5 minut.Dip czosnkowy:
Składniki:
Czosnek 4g (1 ząbek)
Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
Rukola 20g (garść)Przepis:
Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.Krewetki:
Składniki:
Czosnek 4g (1 ząbek)
Krewetki 120g
Masło 5g (1 łyżka)
Przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
Rukola 20g (1 garść)
Ser Parmezan 1 plaster (15g)
Przepis:Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli. 

Twój komentarz




POKAŻ