Chrystyna Siwak
30 Marz

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z MANGO

Całe ciasto to 2068 kcal, więc dzieląc go na 12 kawałków to tylko 172 kcal 😀

 

 

Biszkopt 

Cukier waniliowy - pół łyżeczki (2,5 g)

Jajo - 2 sztuki (100 g)

Ksylitol - 4 łyżki (40 g)

Mąka pszenna - pół szklanki (60 g)

Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (2 g)

 

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce ksylitol oraz cukier waniliowy, cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Otrzymaną mieszankę dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko w partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 20 minut.

 

Masa serowa

Ksylitol - 3 łyżki (30 g)

Ser twarogowy półtłusty - 1 wiaderko (1 kg)

Woda - 4 łyżki (40 g)

Żelatyna - 3 łyżeczki (12 g)

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Twaróg wymieszać mikserem z ksylitolem i powoli dodawać wodę z żelatyną. Masę wylać na schłodzony biszkopt. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia na ok. 30 minut.

 

Mus mango 

Mus mango w tubce/świeże mango - 1 tubka/1 większa sztuka (350 g)

Woda - 3 łyżki (30 g)

Żelatyna - półtorej łyżeczki (6 g)

 

Mango obrać i zblendować lub użyć gotowej tubki z musem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić i wymieszać z musem mango. Masę wylać na schłodzony sernik. Całość ponownie schłodzić do zgęstnienia.

Twój komentarz




POKAŻ