Chrystyna Siwak
18 Maj

KEBAB Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWYM

        

Składniki:

Tortilla pełnoziarnista - 1 placek (80 g)

Biała kapusta - 1 garść (70 g)

Marchew - 1 sztuka (50 g)

Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 g)

Filet z kurczaka - pół sztuki (115 g)

Olej rzepakowy - pół łyżeczki (2,5 g)

Pomidor - 3 plastry (60 g)

Ogórek - 8 plastrów (40 g)

Czosnek - pół ząbka (2 g)

Jogurt naturalny - 3 łyżki (75 g)

Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie - 1 szczypta (0,25 g)

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami i podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę poszatkować i ugnieść w dłoni aby zmiękła, marchew zetrzeć na tarce, warzywka skropić oliwą i przyprawić. Sos: do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, i zioła. Tortillę podgrzać polać sosem, posypać kapustą z marchewką, położyć plastry ogórka i pomidora oraz podsmażonego kurczaka. Całość zawinąć.

1 taki kebab to 458 kcal :)

Twój komentarz




POKAŻ