Chrystyna Siwak
30 Marz

BIGOS Z CUKINII Z KURCZAKIEM

Składniki:

Cebula -  2 średnie sztuki (150 g)

Cukinia - 2 sztuki (1200 g)

Filet z kurczaka - 2 sztuki (460 g)

Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 g)

Przecier pomidorowy - 6 łyżkek (90 g)

Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ulubione zioła - szczypta (0,2 g)
 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Twój komentarz




POKAŻ