Chrystyna Siwak
07 Paź

PLACKI Z DYNI

Składniki:
dynia 200 g (porcja)
jogurt naturalny 50 g (1/3 kubka)
mąka pszenna pełnoziarnista 30 g (3 płaskie łyżki)
mąka żytnia 20 g (2 płaskie łyżki)
migdały 15 g (łyżka)
oliwa z oliwek 10 g (łyżka)
przyprawa cynamon 3 g (łyżeczka)
syrop klonowy 10 g (płaska łyżka)

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej, do miękkości. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Do puree dodać mąki, cynamon, jogurt naturalny i smażyć z obu stron na oliwie. Podawać z syropem i migdałami.

Twój komentarz




POKAŻ